ScienceShop.gr ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΧΗΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 380 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Πρώτα σε πωλήσεις
  1. Αρχική
  2. Αναλύσεις

Πλήρης ανάλυση γλουτένης και πιστοποίηση από το χημείο



ανάλυση γλουτένης, πιστοποίηση από το χημείο, κοιλιοκάκη, gluten free, χωρις γλουτενη

Επιλογή μεθόδου ανάλυσης κατά elisa

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ως γλουτένη νοείται ένα πρωτεϊνικό συστατικό του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού, της βρώμης ή των διασταυρωμένων ποικιλιών και παραγώγων τους, στο οποίο ορισμένα άτομα παρουσιάζουν δυσανεξία και το οποίο είναι αδιάλυτο στο ύδωρ και σε διάλυμα χλωριούχου νατρίου 0,5 Μ

  

Τα τρόφιμα για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, τα οποία αποτελούνται ή περιέχουν ένα ή περισσότερα συστατικά από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή διασταυρωμένες ποικιλίες τους και έχουν υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για τη μείωση της γλουτένης, δεν πρέπει να περιέχουν επίπεδο γλουτένης που υπερβαίνει τα 100 mg/kg στα τρόφιμα όπως διατίθενται στον τελικό καταναλωτή.

  

Η επισήμανση, η διαφήμιση και η παρουσίαση των προϊόντων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, πρέπει να φέρουν την ένδειξη «πολύ χαμηλή ποσότητα γλουτένης». Μπορούν να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» εάν η περιεκτικότητα σε γλουτένη δεν υπερβαίνει τα 20 mg/kg στα τρόφιμα όπως διατίθενται στον τελικό καταναλωτή.

 

Η αναλυτική μέθοδος η οποία επιλέγεται για τους σκοπούς της νομοθεσίας είναι η ανοσοχημική μέθοδος κατά elisa.

 

Επιλογή μεθόδου ανάλυσης κατά ISO

 Σε άλευρα διαφόρων τύπων όπως Μ, 70%, ντίκελ και άλλα στα οποία είτε η περιεκτικότητα της γλουτένης είναι της τάξης του 1 % και παραπάνω δεν νοείται η ανάλυση κατά elisa. Στις περιπτώσεις αυτές επιλέγεται το ISO 21415-1 2006 πρότυπο ανάλυσης άλευρων και δημητριακών για την περιεκτικότητα σε γλουτένη

 

Σήμα GLUTEN FREE - πιστοποιήσεις

Η γλουτένη μπορεί να περιέχεται σε μία σειρά από προϊόντα καθώς δεν είναι η ίδια μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη αλλά ένας συνδυασμός αλληλουχίας αμινοξέων οι οποίες ευθύνονται για την ανάπτυξη ευαισθησίας σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

 

Για να πιστοποιηθεί μία επιχείρηση για τα προϊόντα που παράγει ότι είναι Gluten Free θα πρέπει να ακολουθήσει  μία σειρά από τυποποιημένες αναλύσεις και μελέτες. Στην συνεχώς αυξανόμενη μάζα καλά πληροφορημένων καταναλωτών, το σήμα Gluten Free αποτελεί ένα άριστο όπλο διατροφικής και κοινωνικής πληροφόρησης με τεράστια ωφέλη για τις εταιρίες τροφίμων.