ScienceShop.gr ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΧΗΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 380 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων
Βαρέα Μέταλλα
Κωδικός Προϊόντος / SKU:1311
Οι αναλύσεις αφορούν δείγματα από τρόφιμα, γάλα, ζωοτροφές κ.α. για την συγκέντρωση βαρέων μετάλλων. Οι συνήθεις αναλύσεις που γίνονται για βαρέα μέταλλα, αφορούν κάδμιο, μόλυβδο, αρσενικό. Στο χημείο μας διενεργούμε αναλύσεις για όλα τα βαρέα μέταλλα και σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη.
..δείτε αναλυτική περιγραφή παρακάτω.
Τιμή WEB:📞
Καλέστε μας για διαθεσιμότητα.

Περιγραφή

Νομοθεσία

Δειγματοληψία


 Ο οργανισμός μας χρειάζεται καθημερινά μεταλλικά ιχνοστοιχεία για να μπορέσει να εκτελέσει το σύνολο των διεργασιών που απαιτούνται για την πέψη, την αναπνοή, τον μεταβολισμό, την αποτοξίνωση, την αποκατάσταση βλαβών και μεταλλάξεων κ.ά. μερικά από τα μεταλλικά αυτά ιχνοστοιχεία είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και άλλα μέταλλα που συνδέονται σε συγκεκριμένες περιοχές πάνω σε ειδικές πρωτεΐνες που ονομάζονται ένζυμα. Τα ιχνοστοιχεία αυτά είναι απολύτως απαραίτητα και ο άνθρωπος μπορεί να τα πάρει μόνο μέσω της διατροφής.

Πέρα όμως από τα θρεπτικά αυτά ιχνοστοιχεία, στη φύση υπάρχουν και άλλα μεταλλικά στοιχεία, τα οποία ο οργανισμός δε χρησιμοποιεί.
Τα μέταλλα αυτά, όταν συσσωρεύονται στον οργανισμό μας δε μένουν αδρανή, αλλά επηρεάζουν τις ίδιες αντιδράσεις που συμμετέχουν και τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία, προκαλώντας σειρά από ανεπιθύμητες επιδράσεις.
Τα μέταλλα αυτά αναφέρονται ως βαρέα μέταλλα και οι κυριότεροι εκπρόσωποί τους είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, το αλουμίνιο, το αρσενικό κ.ά.
Η κυριότερη ιδιότητα που τα κάνει επικίνδυνα είναι ότι δομικά μοιάζουν με τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία και έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει απόλυτα και έτσι μπορεί να τα δεσμεύσει και να τα κατακρατήσει στους διάφορους ιστούς προκαλώντας συσσώρευση και τοξικότητα.
Τα συμπτώματα που συνδέονται με τα βασικά βαρέα μέταλλα συνοψίζονται παρακάτω:

Αρσενικό Κόπωση, πονοκέφαλοι. δερματίτιδα, υπερβολική έκκριση σιέλου, μυϊκή αδυναμία, απώλεια τριχών και νυχιών, αποχρωματισμός του δέρματος, αναιμία, εξανθήματα
Κάδμιο Απώλεια γεύσης, αναιμία, ξηροδερμία, απώλεια τριχών, υπέρταση, διαταραχές των νεφρών
Μόλυβδος Παιδιά: νοητική καθυστέρηση, υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς
Παιδιά και Ενήλικες: κόπωση, αναιμία, μεταλλική γεύση, μειωμένη όρεξη, απώλεια βάρους και πονοκέφαλοι, αϋπνία, νευρικότητα, μειωμένη νευρική λειτουργία, πιθανές κινητικές διαταραχές
Υδράργυρος Μειωμένες αισθητικές ικανότητες (γεύση, αφή, όραση, ακοή), μεταλλική γεύση με υπερβολική έκκριση σιέλου, κόπωση, ανορεξία, ερεθιστικότητα, ψύχωση, μανία, αναιμία, παραισθήσεις, τρέμουλο, σπασμοί, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση με δυσλειτουργία του νεφρού
*Συμπτώματα που συνδέονται με την έκθεση σε τοξικά στοιχεία
Ο πίνακας παραθέτει μόνο μερικά από τα βαρέα μέταλλα (τα οποία είναι πάνω από 20) καθώς επίσης και μόνο μερικά από τα συμπτώματα.
Πλέον, γνωρίζουμε ότι τα βαρέα μέταλλα είναι συνυπεύθυνα για μεγάλη κατηγορία νοσημάτων και διαταραχών, όπου είτε προκαλούν την έναρξη ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Χαρακτηριστικά τα βαρέα μέταλλα επηρεάζουν τα ενεργειακά επίπεδα προκαλώντας διαβήτη, μεταβολικές διαταραχές και νευροδιαβιβαστική κόπωση, επηρεάζουν τις αναπνευστικές, καρδιακές, ηπατικές και ανοσολογικές λειτουργίες επιδεινώνοντας τα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και την αναπαραγωγική λειτουργία. Έχουν βρεθεί ότι επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη νοητική και συναισθηματική λειτουργία, ενώ μάλιστα έχει σχετιστεί με επιδείνωση συμπτωμάτων σε διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα μέσω πολλών διαφορετικών μηχανισμών που περιλαμβάνουν οξειδωτικό στρες, ενεργοποίηση ογκογονιδίων και αναστολή αντιοξειδωτικής άμυνας. Μεγάλη είναι και η συμμετοχή τους σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, με κυριότερες τη νόσο του Parkinson, τη νόσο Alzheimer (με κυριότερο το αλουμίνιο) και τέλος επηρεάζουν συνολικότερα τη νευρολογική ανάπτυξη και λειτουργία. ¶λλες νόσοι που σχετίζονται με τη συσσώρευση και τοξικότητα βαρέων μετάλλων είναι η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ALS, Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, δερματικοί αποχρωματισμοί, αλλεργίες, κολίτιδα, υπερκερατώσεις, ημικρανίες, αρθρίτιδες, οστεοπόρωση και άλλες πολλές.
Οι τομείς της φυσιολογίας που επηρεάζονται αφορούν όλο τον οργανισμό, εφόσον ο τρόπος που δρουν τα βαρέα μέταλλα είναι συστημικός.

Εγκέφαλος Μόλυβδος, υδράργυρος, μαγγάνιο, αλουμίνιο
Θυρεοειδής Κοβάλτιο, ιώδιο, σελήνιο
Καρδιά Ασβέστιο, μαγνήσιο, νικέλιο
Αναπνευστικές Οδοί Αρσενικό, κάδμιο, νικέλιο, χρώμιο
Ήπαρ (σηκώτι) Σελήνιο, νικέλιο, χρώμιο, αρσενικό
Νεφροί Υδράργυρος, κάδμιο, αρσενικό
Λίπος Κάδμιο
Οστά Κάδμιο, μόλυβδος, υδράργυρος
*Όργανα που επηρρεάζονται από τα στοιχεία

Ποιοι όμως είναι αυτοί που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατανάλωσης και συσσώρευσης βαρέων μετάλλων;
Η απάντηση είναι σαφής. Όλοι είναι εκτεθειμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε κάποιες πηγές βαρέων μετάλλων, και για αυτό ευθύνεται ο τρόπος ζωής τόσο στις πόλεις όσο και εκτός πόλεων.
Υπάρχουν όμως κάποιες άλλες αιτίες συσσώρευσης βαρέων μετάλλων, όπως το επάγγελμα ή η περιοχή που μένει κάποιος, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τοξικότητας από βαρέα μέταλλα.

Μια κατηγορία επαγγελματιών που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε βαρέα μέταλλα και κυρίως στον υδράργυρο είναι οι οδοντίατροι.
Τα οδοντικά αμαλγάματα περιέχουν πολύ μεγάλη συγκέντρωση υδραργύρου, και οι οδοντίατροι που ασχολούνται με σφραγίσματα πολλές ώρες την ημέρα είναι πολύ επιρρεπείς στους ατμούς του υδραργύρου.
Το ίδιο ισχύει και για τον κασσίτερο μιας και κάποια αμαλγάματα περιέχουν και κασσίτερο. Φυσικά, πέραν από τους οδοντίατρους και το προσωπικό του οδοντιατρείου είναι εκτεθειμένο σε ατμούς υδραργύρου.
Ως αποτέλεσμα λοιπόν, όλοι όσοι έχουν σφραγίσματα υδραργύρου λαμβάνουν καθημερινά υδράργυρο, μέσω της εξάτμισης του οδοντικού αμαλγάματος, πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ο υδράργυρος αυτός εξατμίζεται είτε όταν τρώμε κάτι ζεστό, είτε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, είτε όταν τα τροχίζουμε στον οδοντίατρο.

Συνοπτικά οι σημαντικότερες επαγγελματικές κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν συνεχή έκθεση σε βαρέα μέταλλα είναι:

Σταθμοί παραγωγής ενέργειας
Συγκόλληση και μορφοποίηση μετάλλων
Στρατιωτικοί χώροι
Υδραυλικές Κατασκευές
Χειρισμός και απόθεση λυμάτων
Διυλιστήρια πετρελαίου
Κατασκευή χρωμάτων και υλικών επικάλυψης
Παραγωγή πετροχημικών

¶λλη μια κατηγορία ανθρώπων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο είναι οι καπνιστές.
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει αρσενικό, κάδμιο και υδράργυρο, λόγω των παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του καπνού και άλλων επιμολύνσεων του εδάφους.

Τα βαρέα αυτά μέταλλα περνούν μέσω της αναπνοής κατευθείαν στην κυκλοφορία προκαλώντας πολύ μεγάλη συσσώρευση, καθώς το σύστημα διαχωρισμού και επιλογής του αναπνευστικού συστήματος είναι ελλιπές. Παράλληλα, κυρίως το κάδμιο, έχει σχετιστεί με όλες τις μορφές καρκίνου του πνεύμονα.
Υπάρχουν 2 τρόποι ανίχνευσης των βαρέων μετάλλων, αναλόγως της έκθεσης την οποία υποψιαζόμαστε. Αν πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνια έκθεση σε κάποιο βαρύ μέταλλο, τότε πρέπει να γίνει η μέτρηση στα ούρα, με έτσι ώστε να βρεθεί η έκκριση βαρέων μετάλλων από όλους τους ιστούς. Από την άλλη, όταν υποπτευόμαστε οξεία έκθεση, τότε θα μετρήσουμε τα βαρέα μέταλλα στα ερυθρά αιμοσφαίρια, των οποίων, άλλωστε, ο χρόνος ζωής μας επιτρέπει να δούμε έκθεση μέχρι 4 μήνες.



Οι βασικές κοινοτικές διαδικασίες σχετικά με τους ρυπαντές-προσμείξεις (contaminants) στα τρόφιμα αναφέρονται στον Κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΟΚ) αριθ. 315/93 της 8ης Φεβρουαρίου 1993, ο οποίος αποτελεί τον κανονισμό πλαίσιο.

Ο παραπάνω Κανονισμός τροποποιήθηκε από:

  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 της 29ης Σεπτεμβρίου 2003.
  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 596/2009 της 18ης Ιουνίου 2009.


Ως «πρόσμειξη» νοείται οιαδήποτε ουσία δεν προστίθεται σκοπίμως στο τρόφιμο αλλά περιέχεται όμως σ' αυτό ως αποτέλεσμα της παραγωγής, της παρασκευής, της μεταποίησης, της προετοιμασίας, της επεξεργασίας, της πρώτης και της δεύτερης συσκευασίας, της μεταφοράς ή αποθήκευσης του εν λόγω τροφίμου ή ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από το περιβάλλον. Οι ξένες ύλες, όπως για παράδειγμα, υπολείμματα εντόμων, τρίχες ζώων και άλλα, δεν καλύπτονται από τον ορισμό αυτό.


Η διάθεση στην αγορά τροφίμων τα οποία περιέχουν πρόσμειξη σε ποσό μη αποδεκτό, όσον αφορά τη δημόσια υγεία, και ιδιαιτέρως από τοξικολογική άποψη, απαγορεύεται.


Η περιεκτικότητα σε προσμείξεις πρέπει να διατηρείται σε επίπεδα όσο το δυνατόν χαμηλότερα, τα οποία μπορούν να επιτευχθούν εύλογα μέσω της εφαρμογής ορθών πρακτικών.


Μέγιστα Επίπεδα



Από 01.03.2007, ισχύει ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 για τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα όπως είναι οι μυκοτοξίνες, τα νιτρικά, τα βαρέα μέταλλα, οι διοξίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.


Τα τρόφιμα που παρατίθενται στον Κανονισμό αυτό, δεν διατίθενται στην αγορά όταν περιέχουν μια από τις ουσίες που τα επιμολύνουν και παρατίθενται στο παράρτημα του σε επίπεδο που υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο το οποίο καθορίζεται στο παράρτημα αυτό.


Ο παραπάνω Κανονισμός τροποποιήθηκε από:

  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1126/2007 της 28ης Σεπτεμβρίου 2007.
  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 565/2008 της 18ης Ιουνίου 2008.
  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 629/2008 της 2ης Ιουλίου 2008.
  • Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 105/2010 της 5ης Φεβρουαρίου 2010.
  • Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 165/2010 της 26 Φεβρουαρίου 2010.


Δειγματοληψία & μέθοδοι ανάλυσης


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 401/2006 της Επιτροπής για καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μυκοτοξινών σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 178/2010 της Επιτροπής.


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1882/2006 της Επιτροπής για καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων νιτρικών ιόντων σε ορισμένα τρόφιμα.


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1883/2006 της Επιτροπής για καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων των διοξινών και των παρόμοιων με τις διοξίνες PCBs σε ορισμένα τρόφιμα.


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 333/2007 της Επιτροπής για καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μολύβδου, καδμίου, υδραργύρου, ανόργανου κασσιτέρου, 3-μονοχλωροπρο-πανοδιόλης και βενζο[a]πυρενίου στα τρόφιμα.



Προληπτικά Μέτρα


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1135/2009 της Επιτροπής για την επιβολή ειδικών όρων που διέπουν την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων καταγωγής ή προέλευσης Κίνας και για την κατάργηση της απόφασης 2008/798/ΕΚ.


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1151/2009 της Επιτροπής για την επιβολή ειδικών όρων την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά την εισαγωγή ηλιελαίου καταγωγής ή προέλευσης Ουκρανίας λόγω του κινδύνου επιμόλυνσης με ορυκτέλαιο και την κατάργηση της απόφασης 2008/433/ΕΚ.


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1152/2009 της Επιτροπής για την επιβολή ειδικών όρων που διέπουν την εισαγωγή ορισμένων τροφίμων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω του κινδύνου μόλυνσης από αφλατοξίνες και για την κατάργηση της απόφασης 2006/504/ΕΚ.


Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 258/2010 ης Επιτροπής για την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά το εισαγόμενο κόμμι γκουάρ που κατάγεται ή αποστέλλεται από την Ινδία λόγω του κινδύνου μόλυνσής του από πενταχλωροφαινόλη και διοξίνες, και για την κατάργηση της απόφασης 2008/352/ΕΚ.



Έγκριση Ελέγχων πριν την εξαγωγή που εκτελούνται από τρίτες χώρες


Απόφαση αριθ. 2008/47/ΕΚ της Επιτροπής για την έγκριση ελέγχων πριν από την εξαγωγή που εκτελούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε φιστίκια και παράγωγα προϊόντα αυτών σε ό,τι αφορά την παρουσία αφλατοξινών.

Αύξηση συχνότητας ελέγχων στις εισαγωγές


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 669/2009 της Επιτροπής για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης και για την τροποποίηση της απόφασης 2006/504/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε από τους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 212/2010 και 878/2010 της Επιτροπής.


Συστάσεις για την πρόληψη και την μείωση των επιπέδων


Σύσταση 2003/598/ΕΚ της Επιτροπής για τη μείωση της μόλυνσης από πατουλίνη στο χυμό μήλου και στα συστατικά από χυμό μήλου σε άλλα ποτά.


Σύσταση 2006/88/ΕΚ της Επιτροπής για τη μείωση της παρουσίας διοξινών, φουρανίων και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων στις ζωοτροφές και στα τρόφιμα.


Σύσταση 2006/583/ΕΚ της Επιτροπής για τη πρόληψη και τη μείωση των τοξινών από μύκητες του γένους Fusarium στα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών.


Σύσταση 2010/133/ΕΕ της Επιτροπής σχετικά με την πρόληψη και τη μείωση της μόλυνσης από καρβαμιδικό αιθυλεστέρα σε αποστάγματα πυρηνόκαρπων φρούτων και αποστάγματα στεμφύλων πυρηνόκαρπων φρούτων και σχετικά με την παρακολούθηση των επιπέδων καρβαμιδικού αιθυλεστέρα στα εν λόγω ποτά.


Συστάσεις για παρακολούθηση


Σύσταση 2010/161/ΕΕ της Επιτροπής σχετικά με την παρακολούθηση των υπερφθοροαλκυλιωμένων ουσιών στα τρόφιμα.


Σύσταση 2010/307/ΕΕ της Επιτροπής για την παρακολούθηση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.


Κατευθυντήριες Οδηγίες


Κατευθυντήριες οδηγίες για την δειγματοληψία δημητριακών για μυκοτοξίνες.


«Έγγραφο καθοδήγησης των Αρμοδίων Αρχών για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις αφλατοξίνες», εκδόθηκε με σκοπό την υποβοήθηση των αρμοδίων αρχών κατά τον επίσημο έλεγχο για την επιμόλυνση με αφλατοξίνες σε τρόφιμα που υπάγονται στον κανονισμό αριθ. 1152/2009 της επιτροπής. Το έγγραφο αυτό εφαρμόζεται και στον έλεγχο αφλατοξινών σε τρόφιμα που δεν υπόκεινται στον παραπάνω κανονισμό.


Κατευθυντήριες οδηγίες επιβολής των προνοιών για τις διοξίνες στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέγιστα όρια για διοξίνες στα τρόφιμα.


Κατευθυντήριες οδηγίες για την δειγματοληψία ολόκληρων ψαριών διαφορετικού μεγέθους ή/και βάρους.



 Για στερεά και υγρά τρόφιμα που πρόκειται να εξεταστούν για χημικές παραμέτρους χρειάζεται μόνο ένας ουροσυλλέκτης αποστειρωμένος. Τον γεμίζουμε με το προς εξέταση τρόφιμο (περίπου 200 γρ.), το πωματίζουμε και το σφραγίζουμε καλά με μονωτική ταινία. Επισημαίνουμε το δοχείο με ανεξίτηλο μαρκαδόρο γράφοντας το επώνυμο του αποστολέα, την ημερομηνία και τον αύξοντα αριθμό του δείγματος (αν για παράδειγμα είναι το τρίτο από πέντε δείγματα που θα στείλουμε, γράφουμε και στα τρία δοχεία “3από5”).

 facebook messenger live chat
mobile facebook messenger live chat