ScienceShop.gr ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΧΗΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 380 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων

Καλλιέργεια αμπελιού και έδαφος

Το αμπέλι προσαρμόζεται σε διάφορα εδάφη. Η κάθε ποικιλία όμως που καλλιεργείται σε μια περιοχή αποδίδει καλύτερα στο κατάλληλο για αυτήν έδαφος.

Οι ευρωπαϊκές ποικιλίες προσαρμόζονται σε όλα σχεδόν τα εδάφη εκτός από τα πολύ υγρά, τα βαριά αργιλώδη και εκείνα που περιέχουν άλατα. Αντίθετα τα αμερικάνικα είδη προσαρμόζονται δύσκολα και παρουσιάζουν ευαισθησία στο ανθρακικό ασβέστιο.

Στο έδαφος μας ενδιαφέρει η τοπογραφία, η έκθεση, η φυσικοχημική σύσταση, το βάθος και η δομή. Το αμπέλι γενικά ευδοκιμεί σε περιοχές με μέτρια σύσταση των εδαφών.

Τα αργιλώδη εδάφη είναι ακατάλληλα για την καλλιέργεια γιατί είναι συνεκτικά, έχουν κακό αερισμό και δύσκολη πρόσληψη νερού. Τα χουμώδη παράγουν σταφύλια τα οποία δίνουν κρασιά χωρίς άρωμα και γεύση και δεν μπορούν να διατηρηθούν. Τα βαθιά αμμώδη εδάφη δίνουν υψηλές αποδόσεις και σταφύλια καλής ποιότητας. Τα κρασιά που παράγονται από τέτοια εδάφη χαρακτηρίζονται από λεπτότητα και άρωμα, είναι όμως φτωχά σε χρώμα και αλκοόλη. Τα ασβεστώδη, επιταχύνουν την ωρίμανση των σταφυλιών και παράγουν κρασία εξαιρετικής ποιότητας, ιδιαίτερα όταν περιέχουν μαγνήσιο. Το βάθος του εδάφους παίζει σπουδαίο ρόλο σε ξηρό και θερμό κλίμα. Η έκθεση επηρεάζει την θερμοκρασία του εδάφους.

Η χημική σύσταση του εδάφους έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα των σταφυλιών. Το ασβέστιο ευνοεί την ανάπτυξη αρωματικών ουσιών και οινοπνεύματος. Το κάλιο δίνει σταφύλια πλούσια σε σάκχαρα. Τέλος τα οργανικά εδάφη δίνουν «φτωχά» κρασιά ενώ τα εδάφη με πολύ σίδηρο (κοκκινοχώματα) δίνουν κρασί με μαύρο θόλωμα και θα πρέπει να αποφεύγονται από τον παραγωγό.

Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο "Τα Μυστικά του Καλού Κρασιού".

Πατήστε εδώ για να εξετάσετε το χωράφι σας για λίπανση και άλλα στοιχεία.



 facebook messenger live chat
mobile facebook messenger live chat