ScienceShop.gr
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων

Χρήση oak chips και sticks δρυός στο κρασί

Η χρησιμοποίηση καινούργιων πάντοτε δρύϊνων βαρελιών, είναι μια λύση ακριβή που την εφαρμόζουν κυρίως οι ερασιτέχνες. Οι οινοποιητικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν κυρίως oak chips. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε για την σωστή τους χρήση και δοσολογία στο κρασί.
έδαφος και καλλιέργεια φουντουκιάς

Δοσολογία: Γενικώς 100-400 gr/hl (εκατόλιτρο). Ειδικότερα ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή (συνήθως 250 gr/hl για λεπτόκοκα chips/ρινίσματα, 330 gr/hl για χονδρόκοκα chips και 500gr/hl κομματάκια ξύλου). Πρέπει όμως να ξεκινάμε ΠΑΝΤΟΤΕ με τη μισή δόση, και βέβαια να εξειδικεύσουμε τη δόση με βάση τις δικές μας απαιτήσεις (στα μέτρα της γεύσης και της έντασης της μυρωδιάς που επιθυμείτε). Προσοχή να μην σκεπαστούν τα πρωτογενή αρώματα του κρασιού. Το πολύ δεν είναι πάντοτε και καλό.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλοί τύποι chips, άψητη και ψημένη/καμμένη σε διάφορες διαβαθμίσεις. Μετά την αφαίρεση του υλικού απο το κρασί, περιμένουμε έναν τουλάχιστον μήνα (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα και στους 2-3 μήνες ολοκληρώνεται η διαδικασία). ώστε να ολοκληρωθούν οι διάφορες χημικές αντιδράσεις , να στρογγυλευθεί η γεύση και η μυρωδιά της δρυός (μειώνεται σημαντικά, και σταθεροποιείται στη συνέχεια - μετά την παρέλευση αυτού του χρόνου - σε κάποιο "κατώτερο" σημείο), και τότε μόνον αξιολογούμε το αποτέλεσμα της προσθήκης.
Βέβαια πρόκειται για "παλαίωση" στη μύτη και όχι για παλαίωση στο στόμα. Γι΄αυτό και πρέπει να συνδυαστεί και με παραμονή του κρασιού σε παλαιό (3-ετίας και άνω) βαρέλι για μικροοξυγόνωση και οξειδωτική παλαίωση. Η προσθήκη chips ή και oak sticks, αν ξέρεις να την κάνεις σωστά, δεν υστερεί έναντι του καινούργιου βαρελιού.
Μοναδικό πλεονέκτημα του βαρελιού (καινούργιου ή παλιού) σε σχέση με τα chips είναι οτι ερχόμενο το κρασί σε επαφή με το οξυγόνο (μέσω του ξύλου), υφίσταται την επιδιωκόμενη και απαραίτητη οξειδωτική παλαίωση. Κρασί που δεν θα έλθει σε ελεγχόμενη επαφή με το οξυγόνο, μπορεί να εμφανίσει στο μέλλον (π.χ. στη δεξαμενή ή στο μπουκάλι) αναγωγικές μυρωδιές (δισουλφίδια, μερκαπτάνες, υδρόθειο). Όταν όμως το κρασί έχει υποστεί την οξειδωτική παλαίωση, η χρήση των chips δρυός είναι μιά καλή λύση.

Πατήστε εδώ για να αγοράσετε oak chips δρυός για το κρασί σας.



facebook messenger live chat
mobile facebook messenger live chat