ScienceShop.gr ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΧΗΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 380 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων

Οινοποίηση και θειικός χαλκός

Τι συμβαίνει αν κατά την οινοποίηση το κρασί μας μυρίζει χαρτόνι, καμένο σπίρτο, αυγό, βραστά λαχανικά, στάβλο, σάπιο μήλο ή διαλυτικό;
οσμές στο κρασί και διόρθωση

Τα περισσότερα προβλήματα λύνονται με την προσθήκη θειικού χαλκού. Ο χαλκός (σχεδόν πάντα) προστίθεται στο κρασί με τη μορφή πενταένυδρου θειικού χαλκού (CuSO4 · 5H2O), μιας μπλε κρυσταλλικής σκόνης. Τα ενεργά συστατικά του θειικού χαλκού είναι τα ιόντα του χαλκού.

Ο θειικός χαλκός (CuSO4) αντιδρά με τις ενώσεις θείου όπως το σουλφίδιο του υδρογόνου που προκαλεί την οσμή του κλούβιου αυγού και τις μερκαπτάνες (οσμή καουτσούκ, μαγειρεμένο λάχανο, κονσερβοποιημένο καλαμπόκι, κλπ.). Επίσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταστρέφονται τα αμινοξέα που περιέχουν θείο.

Αντιμετωπίζοντας νωρίς αυτά τα δυσάρεστα αρώματα, είτε με την προσθήκη CuSO4 είτε με συμπληρώματα θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, είναι σημαντικό για να ελαχιστοποιηθηθεί το ποσοστό της παρέμβασης που απαιτείται για τον καθαρισμό του οίνου. Τα σουλφίδια που δεν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία μπορεί να σχηματίσουν δισουλφίδια, τα οποία όχι μόνο ακούγονται δύο φορές κακά, αλλά και δεν εξαλείφονται μόνο με επεξεργασία CuS04.



Πατήστε εδώ για να παραγγείλετε διάλυμα θειικού χαλκού!

χημικά για το κρασί
 facebook messenger live chat
mobile facebook messenger live chat