ScienceShop.gr ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΧΗΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 380 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων

Οι ανεπιθύμητες οσμές στα κρασιά και πως να τις διορθώσουμε

Η πρώτη κίνηση που κάνουμε έχοντας ένα ποτήρι κρασί είναι να το μυρίσουμε και να σχηματίσουμε εικόνα για το κρασί. Τι συμβαίνει όμως αν το κρασί μας μυρίζει χαρτόνι, καμένο σπίρτο, αυγό, βραστά λαχανικά, στάβλο, σάπιο μήλο ή διαλυτικό?
οσμές στο κρασί και διόρθωση

Σίγουρα όλες αυτές οι μυρωδιές που δεν είναι ευχάριστες, οφείλονται σε κάποιο ελάττωμα που έχει δημιουργηθεί κατά την παραγωγή του κρασιού, την εμφιάλωση αλλά και την συντήρηση του. Κάποια ελαττώματα εντοπίζονται και οπτικά καθώς αλλοιώνουν το χρώμα των κρασιών, υπάρχουν όμως και αρκετά ελαττώματα που τα εντοπίζουμε αφού μυρίσουμε το κρασί και αν τολμήσουμε, αφού το δοκιμάσουμε, καθώς πολλά από αυτά δεν επηρεάζουν την όψη και το χρώμα του κρασιού.

Τι κάνουμε όμως όταν τα εντοπίσουμε?
Ο θειικός χαλκός χρησιμοποιείται κατά την οινοποίηση για την διόρθωση ελαττωμάτων. Αρώματα τα οποία μπορεί να προκύπτουν από θειώδεις ενώσεις (μυρωδιά κλούβιου αυγού) ή μερκαπτάνες (καμένες πρωτεΐνες, οσμή λάστιχου, μπρόκολου και άλλες) αντιδρούν με το άλας του χαλκού και εξουδετερώνονται. Αυτά τα αρώματα συνήθως προέρχονται από ατελή ζύμωση (πχ λόγο έλλεψης θρεπτικών στοιχείων) και από οξέιδωση του κρασιού μετά το κλείσιμο. Τόσο η προσθήκη χαλκού αλλά περισσότερο η προσθήκη θρεπτικών στοιχείων κατά την ζύμωση είναι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων στο κρασί. Χωρίς την προσθήκη τους αφήνουμε ανεξέλεγκτη την δημιουργία των δισουλφιδίων, τα οποία συμπεριφέρονται ανεξέλεγκτα δημιουργώντας αρωματικά παράγωγα.

Το ασκορβικό οξύ από την άλλη μεριά (γνωστό και ως βιταμίνη C) δρα με τον ίδιο περίπου τρόπο, αλλά διαφέρει στην λεπτομέρεια ότι δεν επιδρά στα δισουλφίδια αλλά μόνο στα θειώδη. Έτσι αν ένα κρασί μυρίζει άσχημα επειδή έχει θειώδη και δεν έχει καθόλου τα δισουλφίδια που περιγράψαμε παραπάνω, τότε μόνο με την προσθήκη ασκορβικού οξέως θα λυθεί το πρόβλημα. Η προσθήκη του ασκορβικού οξέως δεν λύνει το πρόβλημα άμεσα. Χρειάζονται ενας με δύο μήνες για να φανεί το αποτέλεσμα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μην διστάσετε να μας καλέσετε στο 211 - 8004020.

Πατήστε εδώ για να βρείτε τα πάντα για το κρασί!

χημικά για το κρασί

 facebook messenger live chat
mobile facebook messenger live chat