ScienceShop.gr
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων

Νέα Υγειονομική διάταξη για καταστήματα τροφίμων και ποτών

Από τις αρχές Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η νέα Υγειονομική Διάταξη που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων.
Υγειονομική Διάταξη που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών

Κατηγοριοποίηση βάσει επιπέδου κινδύνου

Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν σε ελέγχους από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου. Έτσι Επιπέδου ΙΙΙ – υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα παρασκευαστήρια τροφίμων, ενώ κρεοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων, καταστήματα χονδρικού εμπορίου, καταστήματα διάθεσης προϊόντων αλλαντοποιίας, εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες κ.λπ. χαρακτηρίζονται Επιπέδου ΙΙ – μεσαίου κινδύνου επιχειρήσεις.

Κύριοι άξονες της νέας Υγειονομικής Διάταξης είναι:
α) Η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των Επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος και των όρων περιβαλλοντικής υγιεινής για τη μη μετάδοση τροφιμογενών και άλλων νοσημάτων
β) Η επικαιροποίηση των κατηγοριών επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος δραστηριότητάς τους.
γ) Η Κατάταξη των Επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών βάσει της επικινδυνότητας σχετιζόμενης με το είδος τροφίμου και τη δραστηριότητα.
δ) Η Υποχρέωση εφαρμογής συστήματος αυτοελέγχου στις Επιχειρήσεις τροφίμων σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
ε) Η διασφάλιση της Υγείας των εργαζομένων
στ) Η έμφαση στο νέο τρόπο διενέργειας (ex post) Υγειονομικών ελέγχων από τις Υγειονομικές υπηρεσίες.

Διάγραμμα ροής εργασιών

Τα διαγράμματα ροής συνοδεύονται από περιγραφική έκθεση υπογεγραμμένη από Υγιεινολόγο Τ.Ε. ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας. Η περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας περιλαμβάνει: περιγραφή της υποδομής, αναφορά των προϊόντων που διαχειρίζεται η επιχείρηση, περιγραφή του τρόπου παρασκευής, συσκευασίας και προσφοράς και περιγραφή των σημείων ελέγχου και των ορίων επικινδυνότητας.
Για κάθε αλλαγή στη δραστηριότητα, ή στη ροή των εργασιών η επιχείρηση υποχρεούται να καταθέτει επικαιροποιημένο διάγραμμα ροής.

Μικτές επιχειρήσεις

Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων μπορούν να λειτουργούν ως μικτές και να συνυπάρχουν με άλλες επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.
Επιτρέπεται η διάθεση συσκευασμένων - τυποποιημένων νωπών ή κατεψυγμένων κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων χωρίς την υποχρέωση λειτουργίας κρεοπωλείου.

«Ζεστή γωνιά»

Αναφέρεται ρητά ότι στις επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών δύναται να λειτουργήσει τμήμα έψησης προπαρασκευασμένων – προμαγειρευμένων φαγητών και κοτόπουλων με λιανική διάθεσή τους. Ως απαραίτητος εξοπλισμός αναφέρεται: πάγκοι εργασίας, επιφάνειες κοπής, σκεύη κ.λπ., μηχανές έψησης, προθήκες, κατάλληλος εξοπλισμός για το πλύσιμο εργαλείων και χεριών και συνεχής παροχή ζεστού και κρύου νερού.

Απαραίτητα αρχεία επιχειρήσεων τροφίμων

Τα αρχεία που πρέπει να τηρεί κάθε επιχείρηση είναι τα εξής:
Αρχείο προσωπικού – επιχείρησης.
Αρχείο νερού.
Αρχείο καθαρισμού – απολύμανσης.
Αρχείο απεντόμωσης-μυοκτονίας.
Αρχείο θερμοκρασιών.
Αρχείο πρώτων υλών και προμηθευτών.
Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη οφείλουν να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις τους στους όρους αυτής της διάταξης.

Αναλαμβάνουμε την ολοκλήρωση της απαραίτητης μελέτης όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Για μια οικονομική προσφορά μην διστάσετε να μας καλέστε στο 211-8004020.



Διαβάστε περισσότερα άρθρα και νέα

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καρυδιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καρυδιάς;

Τι είναι οι βιοφαινόλες στο ελαιόλαδο

Οι βιοφαινόλες είναι μια υποκατηγορία φαινολικών ενώσεων που ανήκουν στη μεγαλύτερη ομπρέλα των Φαινολών. Ο όρος "βιοφαινόλη" είναι ένας ακριβέστερος περιγραφέας της κοινής, λιγότερο χημικώς ακριβής πολυφαινόλης. Οι βιοφαινόλες στην καθημερινή διατροφή είναι ιδιαίτερα περιζήτητες για την αντιοξειδωτική δράση τους ως ελεύθερων ριζών. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι ισχυρές βιοενεργές βιοφαινόλες ευθύνονται για πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη Μεσογειακή Διατροφή. Οι βιοενεργές βιοφαινόλες όπως η Ολευροπεΐνη, η Ολεοκάνθηλ και η Υδροξυτυροσόλη προσδίδουν ένταση που συνδέεται με πιπέρι, πικρία και άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά γεύσης.

→ Τι είναι οι βιοφαινόλες στο ελαιόλαδο

Διόρθωση οξύτητας κρασιού με ανθρακικό ασβέστιο

→ Διόρθωση οξύτητας κρασιού με ανθρακικό ασβέστιο

Τι είναι το αγωγιμόμετρο και ποια είναι η σωστή χρήση του αγωγιμόμετρου στο έδαφος

Το μέγεθος της αγωγιμότητας είναι στενά συνυφασμένο με την αλατότητα του εδάφους, γιατί ένα έδαφος το οποίο περιέχει πολλά άλατα δίνει και μεγάλες τιμές αγωγιμότητας. Έτσι έχει επικρατήσει να αναφερόμαστε στην αλατότητα ενός εδάφους αλλά να επικοινωνούμε τις τιμές της αλατότητας όχι με το ποσοστό αλατιού που περιέχει αλλά με την αγωγιμότητά του.

→ Τι είναι το αγωγιμόμετρο και ποια είναι η σωστή χρήση του αγωγιμόμετρου στο έδαφος

Πως αναγνωρίζω την νοσεμίαση στα μελίσσια μου

→ Πως αναγνωρίζω την νοσεμίαση στα μελίσσια μου

Έλεγχος σε μελάνι για τατουάζ

Τις τελευταίες δεκαετίες με την αύξηση των τατουάζ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί και οι ανησυχίες σχετικά με πιθανά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τα μελάνια των τατουάζ.

→ Έλεγχος σε μελάνι για τατουάζ

Τι είναι η μηχανική σύσταση του εδάφους;

→ Τι είναι η μηχανική σύσταση του εδάφους;

Ο θάνατος του τσιγάρου.. έτσι όπως το ξέραμε.

→ Ο θάνατος του τσιγάρου.. έτσι όπως το ξέραμε.

Νέα κοινοτική νομοθεσία-οδηγία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης

→ Νέα κοινοτική νομοθεσία-οδηγία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης

Στατιστική ανάλυση για την αναγνώριση της φρεσκότητας μελιού

→ Στατιστική ανάλυση για την αναγνώριση της φρεσκότητας μελιού

Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για καλλιέργεια τρούφας;;

→ Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για καλλιέργεια τρούφας;;

Τι είναι το μεταμπισουλφίτ στην οινοποίηση και πως χρησιμοποιείται σωστά

→ Τι είναι το μεταμπισουλφίτ στην οινοποίηση και πως χρησιμοποιείται σωστά

Ανάκληση αλλαντικού με παθογόνο βακτήριο

Στην ανάκληση αλλαντικού από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς-επιβλαβούς τροφίμου, στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΝΟΥΜΠΟΥΛΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» συσκευασμένο, με lot No. 213 17, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης, που παρασκευάζεται από την εταιρεία «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΪΑ ΑΒΕΕ», στην Κέρκυρα. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

→ Ανάκληση αλλαντικού με παθογόνο βακτήριο

Πορεία ωρίμανσης και διορθώσεις στους μούστους

Μετά από δειγματοληψίες και μετρήσεις των σακχάρων και οξέων σε σταφύλια και σε γλεύκη (μούστους), η πορεία ωρίμανσης των σταφυλών συνήθως εξελίσσεται λιγότερο ή περισσότερο ικανοποιητικά για τις πρώιμες και μεσοπρώιμες, μερικές χρονιές ακόμη και για τις όψιμες ποικιλίες, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως το Σεπτέμβριο.

→ Πορεία ωρίμανσης και διορθώσεις στους μούστους

Μέλι και φαινολικές αντιοξειδωτικές ουσίες

→ Μέλι και φαινολικές αντιοξειδωτικές ουσίες

Οι ανεπιθύμητες οσμές στα κρασιά και πως να τις διορθώσουμε

→ Οι ανεπιθύμητες οσμές στα κρασιά και πως να τις διορθώσουμε

Πως μπορώ να πουλήσω το μέλι μου σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ;

→ Πως μπορώ να πουλήσω το μέλι μου σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ;

Έλεγχος επιφανειών με swab test kit

Η Neogen Corporation έχει αναπτύξει το AccuClean Advanced, ένα απλό 10-δευτερόλεπτο οπτικό τεστ που αποκαλύπτει τα εντοπισμένα κατάλοιπα πρωτεϊνών μέσω μιας εύκολης ερμηνείας αλλαγής χρώματος. Με ένα όριο ανίχνευσης πρωτεϊνών 15 μg / mL, η δοκιμή παρέχει ευαίσθητα, αξιόπιστα αποτελέσματα. "Είναι η τέλεια λύση για πολλές εταιρείες που θέλουν μια γρήγορη ένδειξη της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών υγιεινής τους χωρίς τη χρήση ενός οργάνου", δήλωσε ο Rob Soule του Neogen.

→ Έλεγχος επιφανειών με swab test kit

Προσδιορισμός γλυκάνισου σε παραδοσιακά ελληνικά ποτά

→ Προσδιορισμός γλυκάνισου σε παραδοσιακά ελληνικά ποτά

Δεν θα πιστεύετε πόσα βακτήρια υπάρχουν σε ένα ποτήρι νερό?

→ Δεν θα πιστεύετε πόσα βακτήρια υπάρχουν σε ένα ποτήρι νερό?

Δείτε σε τι θέση είναι η Ελλάδα στις εξαγωγές μελιού

→ Δείτε σε τι θέση είναι η Ελλάδα στις εξαγωγές μελιού

Χαρακτηρισμός των συστατικών του αιθέριου έλαιου της λεβάντας

Η αναγνώριση του προφίλ των συστατικών του αιθέριου ελαίου της λεβάντας είναι ιδιαίτερης σημασίας αφού αποτελεί κύριο συστατικό των καλλυντικών και των προϊόντων περιποίησης βρεφών. Στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/15/ΕΕ τα κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της λεβάντας θεωρούνται ως αλλεργιογόνα (λιναλοόλη, γερανιόλη) και θα πρέπει να αναφέρονται στο δελτίο ασφαλείας που συνοδεύει το προϊόν. Στο συγκεκριμένο τεχνικό υπόμνημα παρουσιάζεται μια μέθοδος για τον προσδιορισμό και χαρακτηρισμό των αιθέριων ελαίων της λεβάντας.

→ Χαρακτηρισμός των συστατικών του αιθέριου έλαιου της λεβάντας

Τα μυστικά της ανάλυσης, διόρθωσης και οινοποίησης του γλεύκους

→ Τα μυστικά της ανάλυσης, διόρθωσης και οινοποίησης του γλεύκους

Νέα Υγειονομική διάταξη για καταστήματα τροφίμων και ποτών

→ Νέα Υγειονομική διάταξη για καταστήματα τροφίμων και ποτών

Μαγνητικός αναδευτήρας και η χρήση του

Ένας μαγνητικός αναδευτήρας ή ένας μαγνητικός αναμίκτης είναι μια εργαστηριακή συσκευή που χρησιμοποιεί ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο για να προκαλέσει μια ράβδο ανάδευσης (που ονομάζεται επίσης "ψύλλος") βυθισμένη σε ένα υγρό για να περιστραφεί πολύ γρήγορα, αναδεύοντας έτσι. Το περιστρεφόμενο πεδίο μπορεί να δημιουργηθεί είτε από περιστρεφόμενο μαγνήτη είτε από σύνολο σταθερών ηλεκτρομαγνητών, τοποθετημένο κάτω από το δοχείο με το υγρό.

→ Μαγνητικός αναδευτήρας και η χρήση του

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια κερασιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια κερασιάς;

Αιθέρια έλαια: Πώς ξεχωρίζουμε τα γνήσια από τις απομιμήσεις;

→ Αιθέρια έλαια: Πώς ξεχωρίζουμε τα γνήσια από τις απομιμήσεις;

Η μείωση του φωσφόρου στο έδαφος και τα μακροχρόνια οφέλη του στο περιβάλλον.

→ Η μείωση του φωσφόρου στο έδαφος και τα μακροχρόνια οφέλη του στο περιβάλλον.

Βιολογικό Ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε: Δύο αχώριστοι σύμμαχοι!

→ Βιολογικό Ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε: Δύο αχώριστοι σύμμαχοι!

Τι λίπασμα χρειάζομαι στις καρυδιές μου;

→ Τι λίπασμα χρειάζομαι στις καρυδιές μου;

Τι χωράφι χρειάζομαι για καλλιέργεια ελιάς;

→ Τι χωράφι χρειάζομαι για καλλιέργεια ελιάς;

Τι είναι το αλκοολόμετρο και πως χρησιμοποιείται

Το αλκοολόμετρο είναι μια γυάλινη ερματοφόρα στήλη που καταλήγει στο άνω μέρος σε βαθμολογημένο επιμήκη στέλεχος.Η ισχύουσα επίσημη μονάδα μέτρησης στην Ε.Ε. είναι το % VOL ή Gay Lussac ή Tralles δηλ. η % κατ? όγκο v/v σε αιθυλική αλκοόλη.Τα αλκοολόμετρα είναι βαθμονομημένα για την % κατ? όγκο v/v περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη διαλυμάτων θερμοκρασίας (συνήθως) 20 οC / 68 oF. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία τους διαλύματος είναι διαφορετική (από τη θερμοκρασία βαθμονόμησής του) τότε πρέπει να γίνει διόρθωση της μετρούμενης ένδειξης με βάση τον πίνακα διόρθωσης λόγω θερμοκρασίας που συνοδεύει το αλκοολόμετρο.

→ Τι είναι το αλκοολόμετρο και πως χρησιμοποιείται

Τέσσερις κίνδυνοι από την χρήση λιπασμάτων χωρίς ανάλυση εδάφους

→ Τέσσερις κίνδυνοι από την χρήση λιπασμάτων χωρίς ανάλυση εδάφους

Τι καλλιέργεια μπορώ να βάλω ανάλογα με το pH του χώματος στο χωράφι μου;

→ Τι καλλιέργεια μπορώ να βάλω ανάλογα με το pH του χώματος στο χωράφι μου;

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για ανάλυση εδάφους;

→ Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για ανάλυση εδάφους;

Χρήση oak chips και sticks δρυός στο κρασί

→ Χρήση oak chips και sticks δρυός στο κρασί

Προσδιορισμός του προφίλ λιπαρών οξέων σε ελαιόλαδο

→ Προσδιορισμός του προφίλ λιπαρών οξέων σε ελαιόλαδο

Θέλετε να ελέγξετε μόνοι σας την γνησιότητα του μελιού στο σπίτι σας;

→ Θέλετε να ελέγξετε μόνοι σας την γνησιότητα του μελιού στο σπίτι σας;

Μικροβιολογία τροφίμων από τον Rafik Karaman

→ Μικροβιολογία τροφίμων από τον Rafik Karaman

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καστανιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια καστανιάς;

Καλλιέργεια αμπελιού και έδαφος

→ Καλλιέργεια αμπελιού και έδαφος

Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ανακαλύπτει την φρεσκάδα του μελιού

→ Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ανακαλύπτει την φρεσκάδα του μελιού

10 οφέλη υγείας που προσφέρει το μέλι

→ 10 οφέλη υγείας που προσφέρει το μέλι

Τα μυστικά της ερυθρής οινοποίησης

Στην κλασσική ερυθρή οινοποίηση οι ποικιλίες συνήθως οινοποιούνται μόνες τους (Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Μοσχόμαυρο, Κοτσιφάλι, Merlot, Cabernet, Syrah κτλ.), ενώ στη χωρική οινοποίηση συνήθως συνοινοποιούνται οι ποικιλίες, ανάλογα βέβαια και με την ημερομηνία ωρίμανσης τους.

→ Τα μυστικά της ερυθρής οινοποίησης

Ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ για τις οικοτεχνίες και τους μελισσοκόμους

Ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ για τις οικοτεχνίες και τους μελισσοκόμους

→ Ο νέος οδηγός του ΕΦΕΤ για τις οικοτεχνίες και τους μελισσοκόμους

Cabernet Sauvignon VS Merlot και αντιοξειδωτική δράση

→ Cabernet Sauvignon VS Merlot και αντιοξειδωτική δράση

Χρειάζομαι φυλλοδιαγνωστική ανάλυση στην καλλιέργειά μου;

→ Χρειάζομαι φυλλοδιαγνωστική ανάλυση στην καλλιέργειά μου;

Πως να αναγνωρίσετε την νοθεία στο ελαιόλαδο από τις τιμές Κ

→ Πως να αναγνωρίσετε την νοθεία στο ελαιόλαδο από τις τιμές Κ

Τι είναι και πως χρησιμοποιώ τα ρυθμιστικά διαλύματα πεχαμέτρου;

Τα ρυθμιστικά διαλύματα είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του πεχαμέτρου.

→ Τι είναι και πως χρησιμοποιώ τα ρυθμιστικά διαλύματα πεχαμέτρου;

Το "μαχαίρι" στο βάζει η ΕΕ στο ζήτημα ασφάλεια τροφίμων

→ Το "μαχαίρι" στο βάζει η ΕΕ στο ζήτημα ασφάλεια τροφίμων

Πότε ρίχνω λίπασμα σε δέντρα και λαχανικά;

→ Πότε ρίχνω λίπασμα σε δέντρα και λαχανικά;

Τι είναι το αγωγιμόμετρο και ποια είναι η σωστή χρήση του αγωγιμόμετρου στο έδαφος

Το μέγεθος της αγωγιμότητας είναι στενά συνυφασμένο με την αλατότητα του εδάφους, γιατί ένα έδαφος το οποίο περιέχει πολλά άλατα δίνει και μεγάλες τιμές αγωγιμότητας. Έτσι έχει επικρατήσει να αναφερόμαστε στην αλατότητα ενός εδάφους αλλά να επικοινωνούμε τις τιμές της αλατότητας όχι με το ποσοστό αλατιού που περιέχει αλλά με την αγωγιμότητά του. Η αγωγιμότητα του εδάφους μπορεί πολύ εύκολα να μετρηθεί με ένα αγωγιμόμετρο. Δεν είναι όμως πολύ γνωστός ο ορθός τρόπος χρήσης του, οδηγώντας τον αγρότη, τον ιδιώτη ή και τον επαγγελματία γεωπόνο σε λάθος μετρήσεις ή σε κακή χρήση του αγωγιμομέτρου. agogimometro edafous Αρχικά θα ορίσουμε τους τύπους των αγωγιμομέτρων. Υπάρχουν στην αγορά 2 τύποι αγωγιμομέτρων: α) το φορητό αγωγιμόμετρο χειρός β) το αγωγιμόμετρο πάγκου Το ποιο αγωγιμόμετρο πρέπει να διαλέξουμε φαίνεται να εξαρτάται από το εάν θέλουμε να μετρήσουμε δείγματα όπου και αν είμαστε πχ στο πεδίο ή στο χωράφι ή μόνο στο εργαστήριό μας. Εδώ όμως γίνεται και μία βασική παρανόηση και ένα ουσιαστικό λάθος. Είτε κάνουμε ανάλυση εδάφους στο πεδίο είτε στο χημείο πάντα πρέπει να ακολουθούμε τον ορθό τρόπο. Πρέπει δηλαδή να γίνει αρχική προκατεργασία του δείγματος με τα κατάλληλα διαλύματα. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα εύκολη αλλά παραβλέπεται, διότι πολλοί χρήστες θεωρούν ότι ένα φορητό αγωγιμόμετρο θα μας δείξει σωστή ένδειξη μόλις έρθει σε επαφή με το έδαφος. Η σωστή μέτρηση της αγωγιμότητας στην ανάλυση εδάφους είναι εκείνη που θα μας δώσει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούμε να το αξιολογήσουμε. Θα μπορούμε δηλαδή να το εκτιμήσουμε σε αντιστοιχία με πίνακες και αποτελέσματα που βρίσκουμε στην βιβλιογραφία. Αυτή είναι και πεμπτουσία της ορθής πρακτικής, ότι θα μπορούμε να επαναλαμβάνουμε την ίδια πάντα διαδικασία ανεξαρτήτως χρήστη και οργάνου και να παίρνουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Ας μπούμε λοιπόν στην ουσία και να δούμε πως γίνεται μία σωστή μέτρηση. Θα χρειαστούμε εκτός από το αγωγιμόμετρο και ένα ποτήρι κατάλληλων διαστάσεων και απιονισμένο νερό. Δηλαδή νερό το οποίο δεν έχει καθόλου άλατα και αν μετρήσουμε την αγωγιμότητά του αυτή θα βγει κοντά στο 0. 1. Αρχικά παίρνουμε το χώμα και με ένα δοσομετρικό κουτάλι προσθέτουμε έναν όγκο εδάφους στο ποτήρι. Το έδαφος αυτό θα πρέπει πρώτα να έχει ξεραθεί όσο το δυνατό περισσότερο. Η ξήρανση γίνεται άριστα στο χημείο με την χρήση φούρνου ξήρανσης. Επίσης το έδαφος πρέπει να είναι κοσκινισμένο, να μην περιέχει δηλαδή πέτρες, χαλίκια και γενικά σωματίδια διαμέτρου μεγαλύτερης των 2 εκατοστών. 2. Προσθέτουμε δύο όγκους απιονισμένου νερού. 3. Αναδεύουμε συνεχώς για 5 λεπτά 4. Αφήνουμε το ίζημα να κάτσει στον πυθμένα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 8 ώρες ανάλογα με το τύπο του χώματος (δηλαδή την Μηχανική σύστασή του). 5. Αποχύνουμε την υγρή φάση σε νέο ποτήρι. Αυτό το νέο ποτήρι τώρα περιέχει το δείγμα μας. Σε αυτό κάνουμε την μέτρηση. 6. Βυθίζουμε το αγωγιμόμετρο στην υγρή φάση και παίρνουμε την ένδειξη.

→ Τι είναι το αγωγιμόμετρο και ποια είναι η σωστή χρήση του αγωγιμόμετρου στο έδαφος

Μάθετε πως να κάνετε παστερίωση στους χυμούς

→ Μάθετε πως να κάνετε παστερίωση στους χυμούς

Μείωση οξύτητας κρασιού με όξινο ανθρακικό κάλιο

Η μείωση της οξύτητας είναι η διαδικασία μείωσης της οξύτητας σε χυμό σταφυλιών, γλεύκος ή κρασί. Η βιολογική διαδικασία της αποξίνωσης στο κρασί είναι μια μηλοκαλική ζύμωση, στην οποία το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ και μειώνει επίσης την αίσθηση στο στόμα του οξέος. Η φυσικοχημική αποξίνωση περιλαμβάνει είτε καθίζηση οξέος είτε ανταλλαγή ιόντων. Οι παράγοντες αποξίνωσης μετατρέπουν το τρυγικό οξύ στη μορφή αδιάλυτων αλάτων.

→ Μείωση οξύτητας κρασιού με όξινο ανθρακικό κάλιο

Καλλυντικά με Φορμαλδεΰδη και χημική ανάλυση

→ Καλλυντικά με Φορμαλδεΰδη και χημική ανάλυση

Τι είναι το ποτήρι γευσιγνωσίας ελαιολάδου;

→ Τι είναι το ποτήρι γευσιγνωσίας ελαιολάδου;

Συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο για θρεπτικά και λειτουργικά τρόφιμα...

Το Χημείο Λαμίας συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τις υπερτροφές με τον τίτλο "1st International Multidisciplinary Conference on Nutraceuticals and Functional Foods" το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2016. Η εργασία που θα παρουσιαστεί έχει ως τίτλο "Χημική μετανάστευση μετάλλων και μεταλλοειδών σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα". Η συγκεκριμένη εργασία θα παρουσιαστεί από τον Επίκουρο Καθηγητή Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την κύρια επίβλεψη και μελέτη της συγκεκριμένης εργασίας είχε ο Τεχνικός Υπεύθυνος του Χημείου Λαμίας, κ. Πασιάς Ιωάννης σε συνεργασία με τον κ. Πετρόπουλο του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και του κ. Ν. Θωμαΐδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο συγκεκριμένο ερευνητικό υπόμνημα θα παρουσιαστεί μία σύνοψη της συγκεκριμένης εργασίας.Στη συγκεκριμένη εργασία αναπτύχθηκε και επικυρώθηκε μια μέθοδος για τον ταυτόχρονο προσδιορισμό Cd?Pb, As?Cu, Cr?Ni, Fe?Mn και τον μονοστοιχειακό προσδιορισμό Sn σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα με την τεχνική της Πολυστοιχειακής ατομικής απορρόφησης με φούρνο γραφίτη. Η διαδικασία επικύρωσης πραγματοποιήθηκε με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό για τον επίσημο έλεγχο επιμολυντών σε τρόφιμα. Η επικυρωμένη μέθοδος εφαρμόστηκε για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μετάλλων και μεταλλοειδών σε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα Cd στα τρόφιμα ήταν υψηλότερη από την ανώτερη επιτρεπτή τιμή των 0.050 mg/kg, όπως προτείνεται από τον κανονισμό No 1881/2006, ο οποίος όμως ισχύει για τα φρέσκα προϊόντα και όχι τα κονσερβοποιημένα. Επιπλέον, ένας νέος δείκτης φρεσκότητας καθιερώθηκε ο οποίος αφορά το χρόνο ζωής μιας ανοιγμένης συσκευασίας. Για το λόγο αυτό, διάφορες συσκευασίες αφέθηκαν ανοικτές για διαφορετικά χρονικά διαστήματα και μελετήθηκε η μεταβολή της περιεκτικότητας στα τρόφιμα. Η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί ένα επιπλέον βήμα από προηγούμενη μελέτη της ομάδας Ραπτοπούλου, Πασιάς και συνεργατών τους το 2014. Τα αποτελέσματα είναι υπό δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και σύντομα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρεια.

→ Συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο για θρεπτικά και λειτουργικά τρόφιμα...

Προσδιορισμός καφεΐνης σε δείγματα καφέ και τονικών ποτών

→ Προσδιορισμός καφεΐνης σε δείγματα καφέ και τονικών ποτών

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια αμυγδαλιάς;

Πρώτης τάξεως πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια αμυγδαλιάς καθώς, παρά την κρίση, η ζήτηση για τον πλέον αγαπημένο ξηρό καρπό παραμένει σε υψηλά επίπεδα!

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια αμυγδαλιάς;

Τα μυστικά της λευκής οινοποίησης

Μετά την υποδοχή των λευκών σταφυλιών γίνεται αποβοστρύχωση, έκθλιψη και στη συνέχεια η σταφυλομάζα οδηγείται σε πνευματικό πιεστήριο ή απλό πιεστήριο. Παράλληλα με την έκθλιψη διοχετεύουμε υγρό θειώδες με δοσολογία 50-60 γρ/τόνο. Στο πιεστήριο προσθέτουμε ένζυμα πιεστηρίου για γρήγορο διαχωρισμό των λασπών (βαριές λάσπες) αργότερα στις δεξαμενές.

→ Τα μυστικά της λευκής οινοποίησης

Πώς να φτιάξω κομπόστ για αρχαρίους

→ Πώς να φτιάξω κομπόστ για αρχαρίους

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε με το πεχάμετρο

→ Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε με το πεχάμετρο

Μύθος ή αλήθεια, χαλάει το μέλι;;

→ Μύθος ή αλήθεια, χαλάει το μέλι;;

5 λόγοι για να ελέγξεις την ποιότητα εδάφους του χωραφιού

→ 5 λόγοι για να ελέγξεις την ποιότητα εδάφους του χωραφιού

Διαζύγιο υγειονομικού και καταστημάτων

→ Διαζύγιο υγειονομικού και καταστημάτων

Το ασκορβικό οξύ και η χρήση του στα τρόφιμα

Το ασκορβικό οξύ είναι μια χημική ένωση (C6H8O6) που απαντάται συνήθως στη φύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιοξειδωτικό πρόσθετο τροφίμων. Ανακαλύψτε πώς δημιουργείται το ασκορβικό οξύ, πώς χρησιμοποιείται και πώς μπορεί να σας επηρεάσει.

→ Το ασκορβικό οξύ και η χρήση του στα τρόφιμα

Σορβικό κάλιο και συντήρηση τροφίμων

Εάν δείτε το σορβικό κάλιο στον κατάλογο συστατικών οποιουδήποτε τροφίμου, έχει προστεθεί για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Το σορβικό κάλιο προέρχεται από το άλας καλίου του σορβικού οξέος, το οποίο βρίσκεται φυσικά σε πολλά φυτά και αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων. Σύμφωνα με το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Ενδιαφέρον, το πρόσθετο είναι ασφαλές για κατανάλωση.

→ Σορβικό κάλιο και συντήρηση τροφίμων

Συντηρητικά τροφίμων, πρόσθετα τροφίμων και νομοθεσία

→ Συντηρητικά τροφίμων, πρόσθετα τροφίμων και νομοθεσία

Μάθετε τι είναι η ετικέτα τροφίμων

→ Μάθετε τι είναι η ετικέτα τροφίμων

Η σημασία της ανάλυσης της ποιότητας του εδάφους

Η σημασία της ανάλυσης της ποιότητας του εδάφους

→ Η σημασία της ανάλυσης της ποιότητας του εδάφους

Χημική ανάλυση γλυκομαννάνης

→ Χημική ανάλυση γλυκομαννάνης

Εξαγωγή Ελληνικού ελαιολάδου και οι πιστοποιήσεις του

→ Εξαγωγή Ελληνικού ελαιολάδου και οι πιστοποιήσεις του

Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για αμπέλι;

→ Είναι το έδαφος μου κατάλληλο για αμπέλι;

Οινοποίηση και θειικός χαλκός

Τι συμβαίνει αν κατά την οινοποίηση το κρασί μας μυρίζει χαρτόνι, καμένο σπίρτο, αυγό, βραστά λαχανικά, στάβλο, σάπιο μήλο ή διαλυτικό; Τα περισσότερα προβλήματα λύνονται με την προσθήκη θεεικού χαλκού.

→ Οινοποίηση και θειικός χαλκός

Προσδιορισμός μεθανόλης, αιθανόλης και οξικού οξέος σε οίνους

→ Προσδιορισμός μεθανόλης, αιθανόλης και οξικού οξέος σε οίνους

Swab Τεστ για έλεγχο μικροβίων σε επιφάνειες

Καθώς οι μικροοργανισμοί είναι παρόντες σε όλο το περιβάλλον, είναι απαραίτητο να καθαριστούν οι επιφάνειες αφού γίνει έλεγχος της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας καθαρισμού. Τα αεροβόλα βακτήρια είναι ιδιαίτερα ικανά να επανα-μολύνουν τις απολυμασμένες επιφάνειες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα υπολείμματα τροφίμων που παραμένουν σε σκεύη, εξοπλισμό, σανίδες κοπής ή σε μέρη μηχανών παραγωγής ενδέχεται να αποτελέσουν ένα περιβάλλον ανάπτυξης και ανάπτυξης αυτών των μικροοργανισμών. Για να συμπληρώσει τα υπάρχοντα προϊόντα για τον καθαρισμό και τον έλεγχο της υγιεινής, η R-Biopharm AG (Darmstadt, Γερμανία) έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα ταχείας δοκιμής για εύκολη, γρήγορη και οικονομική καταγραφή της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών καθαρισμού επιφανειών. Τα επιχρίσματα ανίχνευσης πρωτεϊνών RIDA?CHECK ? χρησιμοποιούνται χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό ανάγνωσης και είναι σε θέση να ανιχνεύουν μικρές ποσότητες υπολειμμάτων πρωτεΐνης σε οποιεσδήποτε επιφάνειες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το RIDA?CHECK μπορεί να υποδεικνύει οποιαδήποτε αόρατη μεμβράνη μόλυνσης σε οποιαδήποτε επιφάνεια που διαφορετικά φαίνεται ότι είναι «οπτικά καθαρή» και δεν μπορεί να ανιχνευθεί με άλλες τεχνικές. Η δοκιμή RIDA?CHECK είναι εξαιρετικά εύκολη στη χρήση: ανοίξτε τη συσκευασία και βάλτε την επιφάνεια με την ένδειξη που είναι έτοιμη για χρήση και προετοιμασμένη με το υγρό αντίδρασης δοκιμής. Εάν η επιφάνεια δοκιμής είναι πολύ μολυσμένη με οποιεσδήποτε πρωτεΐνες, το κίτρινο βαμβακερό άκρο του μανδάλου δείκτη θα αλλάξει σε σκούρο πράσινο χρώμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Εάν υπάρχει μικρή μόνο μόλυνση, ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα θα είναι εμφανές μετά από μερικά λεπτά. Εάν το μάκτρο παραμένει κίτρινο μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, αυτό υποδεικνύει ότι η επιφάνεια είναι απολύτως καθαρή και οι διαδικασίες καθαρισμού ήταν επιτυχείς. Το RIDA?CHECK μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση πρωτεϊνών που περιέχονται σε οποιαδήποτε τροφή που παραμένει σε καθαρισμένες επιφάνειες και ως εκ τούτου επιβεβαιώνει την παρουσία οποιασδήποτε υπολειμματικής αόρατης μόλυνσης. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα και τις διορθωτικές ενέργειες, η δοκιμή μπορεί να βοηθήσει στην εκ νέου κατάρτιση του προσωπικού καθαρισμού και να αποφευχθεί η μόλυνση των μετέπειτα παρτίδων παραγωγής. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερη ασφάλεια των καταναλωτών και επίσης θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάκλησης προϊόντος από τον παραγωγό με όλες τις οικονομικές συνέπειες και την απώλεια της εικόνας του εμπορικού σήματος που συνεπάγεται.

→ Swab Τεστ για έλεγχο μικροβίων σε επιφάνειες

Βροχές και πτώση θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου στα αμπέλια

→ Βροχές και πτώση θερμοκρασίας ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου στα αμπέλια

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φουντουκιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φουντουκιάς;

Διόρθωση της οξύτητας του μούστου

→ Διόρθωση της οξύτητας του μούστου

Παλαίωση οίνων

Διακρίνουμε την οξειδωτική παλαίωση στο βαρέλι και την αναγωγική στο μπουκάλι. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν παλαιώνουν όλοι οι οίνοι. Εμείς φτιάχνουμε τα κρασιά μας για να έχουν δυναμικό παλαίωσης. Οίνοι με υψηλό αλκοολικό τίτλο και φαινολικό δυναμικό (καλό χρώμα και καλές ταννίνες-στυφάδα), ικανοποιητική οξύτητα μπορούν να παλαιώσουν σε ξύλινα βαρέλια.

→ Παλαίωση οίνων

Προσδιορισμός της βιταμίνης Ε (α-τοκοφερόλη) με GC-FID

→ Προσδιορισμός της βιταμίνης Ε (α-τοκοφερόλη) με GC-FID

Πως "κλείνουμε" σωστά το κρασί

→ Πως "κλείνουμε" σωστά το κρασί

Μπετονίτης στο κρασί, τι είναι και πως χρησιμοποιείται;

→ Μπετονίτης στο κρασί, τι είναι και πως χρησιμοποιείται;

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φιστικιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια φιστικιάς;

Tι λίπασμα να βάλω στις ελιές μου;

→ Tι λίπασμα να βάλω στις ελιές μου;

Οι 10 καλλιέργειες με τα μεγαλύτερα κέρδη

→ Οι 10 καλλιέργειες με τα μεγαλύτερα κέρδη

Χημική ανάλυση νερού - Μάθε τι πίνεις

→ Χημική ανάλυση νερού - Μάθε τι πίνεις

Βασικοί αμπελουργικοί κανόνες για ποιοτικό κρασί

→ Βασικοί αμπελουργικοί κανόνες για ποιοτικό κρασί

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια ιπποφαούς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια ιπποφαούς;

Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια ροδακινιάς;

→ Είναι το χωράφι μου κατάλληλο για καλλιέργεια ροδακινιάς;

S.O.S της Ευρωβουλής ...Το μέλι, τρίτο νοθευμένο προϊόν στον κόσμο!

→ S.O.S της Ευρωβουλής ...Το μέλι, τρίτο νοθευμένο προϊόν στον κόσμο!

Προσδιορισμός της νοθείας σε κερί μέλισσας με GC-FID

→ Προσδιορισμός της νοθείας σε κερί μέλισσας με GC-FID

Ανθρακικό ασβέστιο για την μείωση οξύτητας του κρασιού

Τα σταφύλια που καλλιεργούνται σε περιοχές ψυχρού κλίματος, όπως οι λίμνες των δακτύλων, συχνά έχουν υψηλά επίπεδα οξέων - με τιμές τιτλοδοτούμενης οξύτητας (ΤΑ) σημαντικά υψηλότερες από το συνιστώμενο 0,65% έως 0,70% (το οποίο μπορεί επίσης να προσδιορίζεται σε μετρικό ως 6,5 έως 7,0 γραμμάρια / λίτρο) . Οι οινοπαραγωγοί που αντιμετωπίζουν χυμούς με περιεκτικότητα σε οξύ πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα έχουν αρκετές επιλογές: μπορεί να αποφασίσουν να ολοκληρώσουν τα κρασιά τους με κάποια υπολειμματική ζάχαρη για να εξισορροπήσουν τη γεύση, μπορούν να μειώσουν το ΤΑ προσθέτοντας νερό και ζάχαρη με κάποια δαπάνη σε ένταση γεύσης χρησιμοποιούν μία από τις πολλές χημικές διεργασίες αφυδάτωσης που περιγράφονται στα βιβλία και τα φυλλάδια ή μπορούν να μάθουν να εκτιμούν τα τραγανή κρασιά.

→ Ανθρακικό ασβέστιο για την μείωση οξύτητας του κρασιού

Έρευνα σοκ!Η κατανάλωση πρόπολης ενισχύει το ανοσοποιητικό των μελισσών!

→ Έρευνα σοκ!Η κατανάλωση πρόπολης ενισχύει το ανοσοποιητικό των μελισσών!

Αναγνώριση της νοθείας σε ελαιόλαδο μέσω χημειομετρίας

→ Αναγνώριση της νοθείας σε ελαιόλαδο μέσω χημειομετρίας

Πρωτοποριακή mobile εφαρμογή για την οινοποίηση στα ελληνικά

O υπολογιστής κρασιού είναι η πρώτη εφαρμογή, το πρώτο app στα ελληνικά που μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα σάκχαρα, θειώδη, οξύτητα, θρεπτικά σε κρασί ή μούστο!Κάθε κρασί έχει τις δικές του μοναδικές υπερβολές και ελλείψεις, και είναι η δουλειά του oινοποιού να συντονίζει αυτά τα χαρακτηριστικά σε ισορροπία. Προσθήκες, μειώσεις, δοκιμές σε πάγκους, διαλύματα... ο υπολογιστής κρασιού είναι εδώ για να σας βοηθήσει.

→ Πρωτοποριακή mobile εφαρμογή για την οινοποίηση στα ελληνικά

Ο ρόλος του κιτρικού οξέος στον οίνο και την οινοποίηση

→ Ο ρόλος του κιτρικού οξέος στον οίνο και την οινοποίηση

Κατασχέθηκαν 3,7 τόνοι νοθευμένο λάδι

Με την επισήμανση «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και τις εμπορικές επωνυμίες «ΕΛΙΑΓΡΟΣ» «BEVELINI», «ΦΑΡΟΣ» και «ΛΙΑΤΙΚΟ» επιτήδειοι θα κυκλοφορούσαν στην αγορά 3.700 λίτρα σπορέλαιων, τεχνητώς χρωματισμένων, για να προσομοιάζουν στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο. Άγνωστο παραμένει τι ποσότητες έχουν ήδη διοχετευτεί στην αγορά γι αυτό και σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο τους ΕΦΕΤ επισήμανε ότι καλούνται, όσοι τα έχουν προμηθευτεί να μην τα καταναλώσουν. Συνελήφθησαν ένας 74χρονος και ο 30χρονος γιος του. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη και νοθεία Οι επιτήδειοι έπεσαν στα χέρια των αρχών μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε δύο εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ Α.Ε.Ε.Β.Ε., στην ευρύτερη περιοχή της Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης. Εκεί εντοπίστηκε εργαστήριο παρασκευής, συσκευασίας και αποθήκευσης νοθευμένου λαδιού Κατασχέθηκαν μία δεξαμενή που περιείχε 1,2 τόνους νοθευμένο λάδι, 603 μεταλλικά και πλαστικά δοχεία, με 2,4 τόνους νοθευμένο λάδι τα περισσότερα από τα οποία ήταν ήδη φορτωμένα σε όχημα, έτοιμα να πάρουν το δρόμο για την αγορά, αλλά και 3,8 τόνοι χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες σε δοχεία, εξοπλισμός και σύνεργα που χρησιμοποιούσαν για τη νόθευση του λαδιού. Κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ έλαβε δείγματα των ελαίων προς εξέταση, ως προς τη σύνθεση και την επικινδυνότητα κατανάλωσής τους. Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

→ Κατασχέθηκαν 3,7 τόνοι νοθευμένο λάδι