ScienceShop.gr
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων

Cabernet Sauvignon VS Merlot και αντιοξειδωτική δράση

Οι κύριες κατηγορίες φυσικών αντιοξειδωτικών ενώσεων στη φύση είναι τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα που μπορούν να βρεθούν σε ελεύθερες ή σε συμπλεγμένες μορφές. Αυτές οι ενώσεις έχουν ταυτοποιηθεί και ποσοτικοποιηθεί σε διάφορα φρούτα και λαχανικά και παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση με αντιοξειδωτική δράση.
Τα σταφύλια και το κρασί περιέχουν μεγάλες ποσότητες φαινολικών ενώσεων, κυρίως φλαβονοειδών. Οι περισσότερες φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στο κρασί μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά που είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ομοίως, τα υπολείμματα της παραγωγής οίνου χαρακτηρίζονται επίσης από υψηλή περιεκτικότητα φαινολικών ενώσεων λόγω ελλιπούς εξαγωγής κατά την παραγωγή οίνου.
αντιοξειδωτικά στο κρασί

Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις και η αντιοξειδωτική δράση των κόκκινων σταφυλιών, με σκοπό την εξακρίβωσή τους ως πηγής φυσικών αντιοξειδωτικών.

καπερνέ ή μερλό

Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα ήταν τέσσερα, Cabernet Sauvignon, Merlot (Vitis vinifera L.), Bordeaux και Isabel (Vitis labrusca L.).
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την εξακρίβωση των φαινολικών ενώσεων με την χρήση σπεκτροφωτομέτρου ήταν η μέθοδος κατά Folin–Ciocalteau. Για την εξακρίβωση των ανθοκυανίνων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Giusti & Wrolstad.
καπερνέ ή μερλό

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτή τη μελέτη έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών σε σχέση με την περιεκτικότητα σε φαινόλη. Οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Bordeaux ήταν οι πλουσιότερες σε συνολικά φαινόλες και ολικές ανθοκυανίνες αντίστοιχα. Η κατεχίνη ήταν η πλέον άφθονη μη ανθοκυανική ένωση που αναγνωρίστηκε στα δείγματα. Η αντιοξειδωτική δραστικότητα των εκχυλισμάτων έδειξε ότι από τις ποικιλίες που μελετήθηκαν η ποικιλία Cabernet Sauvignon έχει το μεγαλύτερο δυναμικό ως πηγή ενώσεων που θα χρησιμοποιηθούν ως φυσικά αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα. Η αναστολή της οξείδωσης στο σύστημα β-καροτίνης / λινολεϊκού οξέος φαίνεται να ενισχύεται από την αύξηση της περιεκτικότητας σε ανθοκυάνες.

Πατήστε εδώ για να βρείτε τα πάντα για το κρασί!



facebook messenger live chat
mobile facebook messenger live chat