ScienceShop.gr ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ - ΧΗΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 380 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δωρεάν παραλαβή δειγμάτων

Συμμετοχή στο 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο για θρεπτικά και λειτουργικά τρόφιμα...



Το Χημείο Λαμίας συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τις υπερτροφές με τον τίτλο "1st International Multidisciplinary Conference on Nutraceuticals and Functional Foods" το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιούλιο του 2016. Η εργασία που θα παρουσιαστεί έχει ως τίτλο "Χημική μετανάστευση μετάλλων και μεταλλοειδών σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα". Η συγκεκριμένη εργασία θα παρουσιαστεί από τον Επίκουρο Καθηγητή Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την κύρια επίβλεψη και μελέτη της συγκεκριμένης εργασίας είχε ο Τεχνικός Υπεύθυνος του Χημείου Λαμίας, κ. Πασιάς Ιωάννης σε συνεργασία με τον κ. Πετρόπουλο του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και του κ. Ν. Θωμαΐδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο συγκεκριμένο ερευνητικό υπόμνημα θα παρουσιαστεί μία σύνοψη της συγκεκριμένης εργασίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στη συγκεκριμένη εργασία αναπτύχθηκε και επικυρώθηκε μια μέθοδος για τον ταυτόχρονο προσδιορισμό Cd–Pb, As–Cu, Cr–Ni, Fe– Mn και τον μονοστοιχειακό προσδιορισμό Sn σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα με την τεχνική της Πολυστοιχειακής ατομικής απορρόφησης με φούρνο γραφίτη. Η διαδικασία επικύρωσης πραγματοποιήθηκε με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό για τον επίσημο έλεγχο επιμολυντών σε τρόφιμα. Η επικυρωμένη μέθοδος εφαρμόστηκε για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μετάλλων και μεταλλοειδών σε όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα Cd στα τρόφιμα ήταν υψηλότερη από την ανώτερη επιτρεπτή τιμή των 0.050 mg/kg, όπως προτείνεται από τον κανονισμό No 1881/2006, ο οποίος όμως ισχύει για τα φρέσκα προϊόντα και όχι τα κονσερβοποιημένα. Επιπλέον, ένας νέος δείκτης φρεσκότητας καθιερώθηκε ο οποίος αφορά το χρόνο ζωής μιας ανοιγμένης συσκευασίας. Για το λόγο αυτό, διάφορες συσκευασίες αφέθηκαν ανοικτές για διαφορετικά χρονικά διαστήματα και μελετήθηκε η μεταβολή της περιεκτικότητας στα τρόφιμα. Η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί ένα επιπλέον βήμα από προηγούμενη μελέτη της ομάδας Ραπτοπούλου, Πασιάς και συνεργατών τους το 2014. Τα αποτελέσματα είναι υπό δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και σύντομα θα ανακοινωθούν με λεπτομέρεια.

 facebook messenger live chat
mobile facebook messenger live chat